Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Vypukne v Rusku hon na čarodějnice?

Asi ano, pokud jimi budeme bez urážky a s obrovským respektem mínit občany Ruska, kteří mají odvahu jakkoliv projevit své názory, které nejsou v souladu s tím, co se líbí ruské moci. A pokud ruské Kladivo na čarodějnice - úpravu zákona o tajné službě FSB, kterou včera přijala Státní duma, odsouhlasí i horní sněmovna ruského parlamentu Rada federace a podepíše ji prezident Medveděv.

 

Tvářím se, jako bych znal ruský ústavní systém, ale jen cituji z článku Petry Procházkové na www.lidovky.cz. Kdo si chce počíst, dozví se, že podle úpravy zákona „tajná služba jako za sovětských dob bude moci vydat takzvanou „výstrahu“. Znamená to, že ještě před činem, o kterém se domnívá, že bude trestný, občana upozorní, aby přestal, a on musí uposlechnout. Občan navíc může být potrestán pokutou až tisíc rublů nebo patnácti dny vězení za to, že se nepodřídil pokynům pracovníka FSB.“ Tolik citace z článku.

Jak asi bude vypadat takové upozornění a jak asi dotčený občan prokáže, že upozorněn nebyl a rovnou skončí ve vězení, aniž cokoliv plánoval?

Reklama

„Občane, možná smýšlíš jinak, než je přijatelné, a protože od myšlenky k činu není daleko, dáváme ti výstrahu: Radši nemysli!“ Protože u normálního člověka nemyslet nelze, půjde o neuposlechnutí výstrahy a tedy…

Jasně, je to přitažené za vlasy, ale ve své absurditě to jen ilustruje neomezenou moc, která se přijetím úpravy zákona dostane FSB do rukou.

Ještě víc to také tajné službě umožní přinutit své občany v Rusku i mimo ně ke spolupráci. Podle výroční zprávy BIS za rok 2009 ruské tajné služby zvyšují a obměňují aktivity na našem území a ke spolupráci verbují i Rusy, kteří u nás dlouhodobě žijí. Mnozí to odmítají, protože prý právě před podobnými praktikami odešli z Ruska, ale tajná služba má nástroje (a ty ještě posílí, bude-li úprava přijata), jak je i tlakem na příbuzné doma v Rusku přinutit.

Náměstek šéfa FSB úpravu údajně obhajuje s tím, že umožní „efektivní boj s terorismem, extremismem a nacionalismem“. Brrr!

Ve svých komentářích jiných blogerů občas projevuji nevoli proti Rusku a někteří diskutéři (stále stejní, nebudu je jmenovat :-)) apelují, že je potřeba rozlišovat Rusko jako stát a ruský národ. Přemýšlel jsem nad tím, a i když stále tvrdím, že většina Rusů má a bude v sobě mít potenciálně nebezpečný pocit příslušnosti k velkému národu (zažil jsem, jak se normální Rus dokáže ve vteřině změnit v zuřivého nacionalistu, ale to bylo zřejmě posíleno i frustrací, že tady dře na baráku nějakého nabubřelého Čecha), to rozlišení jsem přijal.

Bůh ochraňuj Rusy, kteří chtějí jen normálně žít a „normálně“ míním beze strachu, svobodně, tvořivě, přátelsky, s radostí… Hergot, žije vlastně takhle normálně většina Čechů? To nic, jen pokus o vtip. I „normálně“ je silně relativní pojem.