Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Pražský magistrát vás „baví“, ale do smíchu není

Minulý čtvrtek 20. května se od 17 hodin konala před budovou Magistrátu hlavního města Prahy na Mafiánském, pardon, Mariánském náměstí řádně ohlášená demonstrace proti aroganci vedení pražské radnice. Týkala se mimo jiné i poškozování Karlova mostu při jeho probíhajících opravách. Hned v úvodu si dovolím uvést odkaz na video, které dokládá okamžiky (před začátkem demonstrace) spojené s prezentací těžké manipulační techniky radnicí. Bavte se s účastníky akce, dohlížejícími policisty i náhodnými kolemjdoucími.

Na úvod přiznávám, že demonstrace jsem se nezúčastnil, byť jsem na ni byl hromadným mailem zván.

Prostor asi deset metrů před budovou byl zátarasy a páskami ohrazen a opatřen výzvou „Vstup zákázán“, kolem rozestavěny manipulační plošiny, z nichž pracovníci magistrátem najaté firmy košťaty (!!!) počali ometat fasádu radnice. Proč? Po deštích v minulých dnech prý hrozí padání omítky. Zřejmě pracovnice magistrátu jednomu z organizátorů doporučila s ohledem na bezpečnost posunout se s akcí do rohu náměstí (je otázka, jak moc byli ohroženi zaměstnanci radnice vycházející z budovy, ale jich se gravitace působící na kvalitní fasádu zřejmě netýká). Když jí organizátor sdělil, že před vymezeným prostorem zcela jistě na nikoho omítka nespadne, zareagovala, že omítka ne, ale nějaký plech ze střechy by mohl. Rozhovoru přítomný jeden z příslušníků městské policie vzápětí organizátora akce legitimoval. Do prostoru před vchodem najela Tatra s další montážní plošinou a po celou dobu demonstrace podbarvovala mluvčí puštěným motorem (viz http://www.youtube.com/watch?v=qkBCMSPBFcE, kde ve stopáži 3:10 je i záběr na lelkující pracovníky na plošině v úrovni střechy radnice).

Z úst organizátorů zaznělo poděkování za zvukový doprovod a také za podporu ze strany policie. Její přítomnost se ale ukázala na místě, protože od účastníků demonstrace oddělila asi dvacet solidně vyhlížejících mladých lidí, kteří pečlivě vyvedenými transparenty a pískáním dávali najevo nesouhlas s některými částmi projevů. Na záběrech se spíše zdá, že jim je podstata věci lhostejná. Když jsem je pozoroval, napadlo mě slovo „kompars“ (na druhém videu jim ve 4:40 dává bojovník za záchranu českých kulturních památek Martin Kadrman – více o něm viz www.kadrman.eu – možnost se na mikrofon vyjádřit, v čem je oprava Karlova mostu démonizována, nebo aby si odešli na Jánský vršek – sídlo ODS – pro odměnu za brigádu. Zaskočení mladí lidé nabídku promluvit nevyužili, v zadání pracovního výkonu to zřejmě neměli). Na stejném videu ve stopáži 7:00 další mluvčí přirovnává hluk magistrátem najaté techniky k pohřbu profesora Jana Patočky, kdy tehdy vládnoucí bolševik nad hřbitov vyslal helikoptéru. Nemrazí vás? Mě ano.

Reklama

15 minut po skončení akce veškerá technika podle informace M. Kadrmana odjela.

Pokud máte zájem zjistit, co ještě radnice vymyslí, přijďte tento čtvrtek 27. května v 17 hodin opět na Mafiánské, pardon, Mariánské náměstí. Tak si říkám, že od vozů s montážními plošinami k nástavbám s vodními děly by nemuselo být až tak daleko. No, možná by omítka vlivem zvýšené vlhkosti tentokrát opravdu mohla padat, ale snad to potká i volební výsledek mateřské strany vedení magistrátu.

Více na téma „opravy“ Karlova mostu na www.zachrante-karluv-most.cz.

 

MUDr. Pavel Bém patří k nejkontroverznějším postavám české politické scény a nejsem sám, koho tento malý „velký“ muž irituje, sotva se objeví a promluví. Schopný chlapík a s ohledem na své vzdělání erudovaný znalec lidské psychiky, který svým projevem a slovem umí zapůsobit. Poprvé jsem o jeho povaze zapochyboval, když se v nějaké televizní debatě staršího data již jako pražský primátor neustále nahlas shovívavě usmíval nad tím, co pronášela v pořadu zúčastněná Kateřina Jacques (ne, že by to často úsměvné nebylo). Cítím nabubřelost?

Jak se pokrytecky postavil k záležitosti projektu Národní knihovny J. Kaplického, mě definitivně přivedlo do tábora jeho odpůrců. Karlův most a Opencard už byly jen shnilou třešničkou na zkyslém dortu, který Pavel Bém roky v Praze podává.

Nebudu řešit, kdo všechno na tom či onom má podíl s ním. Těžko také říct, kým vším v pozadí je do toho či onoho tlačen (lobystické či přímo zločinecké skupiny), ale pokud by měl charakter, vždy měl možnost nejít za jeho hranice a nebylo-li by možné jinak, měl rezignovat. Říká se, že takové skupiny si na zájmového politika vždy nějaké páky najdou, a tak mě občas zašimrá nepříjemný pocit, zda panu primátorovi, který je možná kýmsi držen pod krkem, nekřivdím.

 

Pro hořké pousmání uvádím foto předvolebního plakátu ODS, kde se reklamní agentuře zřejmě podařilo kouzlo nechtěného. Pohledná tvář Pavla Béma se na něm s odhodlaným a pevným výrazem hlásí ke sloganu „ŘEŠENÍ PRO KVALITNÍ ŽIVOT ODS“:-).

Nejsem příznivec ČSSD, a pokud bych se měl v rámci zastaralého škatulkování zařadit, jsem středopravého zaměření. Proto mi vadí, že ODS už od svého založení smysl a význam pravicové politiky degraduje na cosi, co bych nazval „bezbřehý individualismus“. Od strany, která byla založena účelově pro transformaci ekonomiky a hlavně pro ve většině podivnou privatizaci národního majetku, se ani nic jiného čekat nedalo.

Na úplný závěr výzva a návod, jak se rozhodnout v blížících se volbách. Nevolit ODS, ČSSD a KSČM v žádném případě, jiné strany s více či méně přimhouřenýma očima. Snad by to byla šance na změnu. Tak či onak, s naším státním dluhem, do kterého nás přivedlo nejen rozdávání potřebným a „potřebným“ na vše strany, ale i dotace kdečeho, předražené a mnohdy i zbytečné veřejné zakázky či doslovné tunely, tak tedy – Bůh s námi.