Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Přání krásného, teplotně rekordního léta

Následuje trochu zmatený (z horka), leč snad nikoliv nezajímavý tok informačních střípků se dvěma činiteli ve jmenovateli - vedrem a vodou. Zajisté velmi aktuální téma.

V čemsi kdysi napsáno, že pohyby největších mas lidí se v budoucnu očekávají v souvislosti s vodou – tedy: za vodou.
Ve čtvrtek v LN napsáno, že na dlouhotrvající tropická vedra v létě si prostě budeme muset zvyknout. Souvisejí s globálním oteplováním.

V československém rozhlase kdysi rozhovor s účastníky expedice do pouště Gobi. Celé tělo si dokázali umýt v jednom litru vody. Nevěřil jsem. Před několika lety jsem si v Judské poušti celé tělo umyl půllitrem vody. Jde to.
Bydlím za Zbraslaví. Minulou středu a čtvrtek netekla voda. Domov jsem pojal jako trenažer kdovíjaké budoucnosti. Opět jsem se umýval půllitrem vody. Nouze Dalibora …

Tatáž Zbraslav v srpnu 2002 oddělena od Radotína a Černošic povodňovým jezerem o rozloze mnoha kilometrů čtverečných. Tři dny bezdomovcem.

V čemsi nedávno napsáno, že v budoucnu není vyloučeno odklonění Golfského proudu od Evropy. Ta by se stala studenou, suchou pouští. V čemsi, co by se snad dalo nazvat restauracemi, by lidé posedávali u předražených sklenic s vodou.
Když jsem se vrátil z Izraele a jel na šťavnatě zelenou letní Vysočinu, zvrhle jsem si ji v představách měnil v kopcovitou poušť (reliéf se podobá té již zmíněné Judské). Nedalo mi to ani moc práce.

V zahrádkářské kolonii máme všichni „načerno“ kopané či vrtané studny. Zaléváme okurky, kytičky, mnozí i své trávníčky. Před čtrnácti dny jsem naplnil celý sud, včera už jen třetinu.
Před rokem nám příslušný městský úřad zpoplatnil komunální odpad, který (prý) vytváříme. Zpoplatnění odčerpávání spodní vody dříve či později jistě bude následovat.

Synovce baví sekat trávník. Vysvětluji mu, ať neseká, že vyšší tráva udrží v zemi vláhu a naopak posekaná tráva spotřebuje více vody a energie na zahojení (je to tak vůbec?). Nese to s nelibostí.
Stále další a další hektary luxusních trávníků nových golfových hřiští pro vyvolené jsou a budou kropeny toutéž vodou. Nesu to s nelibostí.

Tající horské a kontinentální ledovce možná jednou vnitrozemským Čechům dovolí za mořem dojet pár set kilometrů za Drážďany.

"Mám rád horko," sdělil mi v Eilatu na jihu již zmíněného Izraele v únoru při pětadvaceti stupních jeden místní. Mínil tím letních obvyklých čtyřicet ve stínu. U Rudého moře je to asi jiné než uprostřed Evropy.

Vody je dost, jen s jejími lokacemi, dispozicemi a distribučními kanály je potíž (abych použil slovník logistiky). A co globálních klimatických změn se týká, zvykneme si. Pokud nebudou překotné.

Krásné, teplotně rekordní léto přeje


RS
[email protected]
rast.bloguje.cz

Reklama