Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Pošlete mi pivníka, prosím…

Vyprávění o pivu bez důrazu na dobrou krmi by bylo jako dívat se stále jedním směrem s klapkami na očích. Tedy se rozhlédněme kolem po širé kulinářské zemi, v níž u nás právě svítá. Stále více Čechů a Češek objevuje kouzlo zážitkové gastronomie, kde je kvalitní pivo v širokém sortimentu jednou z důležitých položek.

 

(6. část pivního speciálku – o těch příště) 

Reklama

I nadále samozřejmě budeme vídat hospody plné pijáků hledících si spíše množství v rámci stále stejné značky, které proloží gulášem, vepřovým kolenem či alespoň „držkovkou“. Rozšiřuje se však skupina dobrodruhů, kteří už vědí, že na objevitelské cestě jim v patřičné restauraci pomůže pivník, tedy průvodce nabídkou jejích piv, za které sám také ručí. Je na nás, zda vhodné pivo budeme vybírat ke zvolenému pokrmu nebo naopak, ovšem na obsluhujícím personálu je, aby nám pak doporučil vhodný protějšek a očekávaný nápoj přinesl v odpovídajícím skle a také teplotě. Mýtus, že pivo má být pořádně vychlazené, mohou propagovat některé méně kvalitní pivovary, protože nižší teplota potlačuje naši schopnost chuti. My jsme ovšem na dobré adrese, kde vědí, že pod 6 °C se podávají některé speciální druhy ležáků, pšeničná piva či ale, a to ze sklepa, který je přirozeně chladný a tmavý. Například stout a porter, tedy obecně piva tmavá, mají mít teploty i vyšší než obvyklých průměrných 7 °C. Jak jsme již řekli, každý pokrm, ale též každá chvíle si žádá jiný druh pivního nápoje. Zatímco k osvěžujícímu salátu v parném letním dni se nejlépe hodí lehká svrchně kvašená piva, po nedělní kachně s knedlíkem si dáme dvanáctistupňový ležák a při pozdně večerním posezení nad grilovanou specialitou v pivním baru můžeme bez obav popíjet třeba speciál vyrobený na bázi belgického lambicu. Není dobré pít v průběhu jídla ani nějakých třicet minut po něm, aby se mohly plně realizovat trávicí šťávy a aby tuk tučnějších pokrmů v nás pivním zachlazením neztuhnul. Snad jen občasné zapíjení v doušcích nám pozorný pivník s úsměvem odpustí a jistě raději místo půllitru doporučí třetinku, abychom mohli od jednoho druhu piva ochutnat více značek.

Naši dva velcí výrobci piva si velmi dobře uvědomují jeho význam pro správné stolování a formou franchisingu rozšiřují své gastronomické koncepty o další restaurace po celé naší zemi. Určitě neuděláte chybu, když se v některé z nich zastavíte. Mají vkusné a příjemné prostředí bez rušivých vlivů, které je pro dobré trávení potřebné. Určitě také mají v nabídce chutné pokrmy s použitím piva. Tím se dá nejen podlévat maso a připravovat z něj různé marinády, ale ta těžší s vyšším obsahem alkoholu lze použít i jako přísadu do moučníků.

Nesmíme zapomenout na stále se rodící restaurace s vlastní výrobou piva, které pro své již pravidelné zákazníky připravují stále nové pivní, ale i gastronomické novinky.

 

„Ryba potřebuje plavat,“ pokýval vážně hlavou pan lékárník po štědrovečerním kaprovi, pohladil spokojeně vous a bříško, zapálil si cigárko a poslal Márinku se džbánkem naproti přes ulici. I tam někde jsou kořeny naší gastronomie, která se po letech živoření chystá opět vykvést.