Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Národ se musí hodně naštvat aneb Hrozí někdo Nečasovi?

Vemte si rok 1989. Stále jsme tak nějak lavírovali, až nás prostě vytočily zvěsti o Národní třídě a pak i fotky a videa zbitých studentů. A dost! Postačí nám nyní k témuž evidentní selhání premiéra (ať už způsobené tlakem odkudkoliv a jeho slabostí či strachem?) a jeho trapné výmluvy, které podává jako vážné důvody Pospíšilova odvolání?

Nezničitelný Saša Promopro Vondra žádal o navýšení rozpočtu Ministerstva obrany též a zůstává. Přitom ve svém zdůvodnění odvolání Nečas uvádí, že nesmí měřit dvojím metrem různým členům vlády.

Podivná je i rychlost odvolání i přijetí demise prezidentem. Tedy podivná…  Jasná.

Zajímavé je i hřímání páně Kalouska, že premiér by měl podpořit paní Bradáčovou na post šéfky pražského státního zastupitelství. Pan Kalousek je (všeho)schopný politik a ví, že si premiér do podpor kohokoliv nenechá mluvit a že jeho cílem je (?) naopak nepřipustit očistu justice a šetření kauz vedoucích nejen do ODS, ale i k politikům TOP 09 včetně Kalouska. Ten ze své výzvy vyzíská pro sebe a stranu trochu politického kapitálu (u části veřejnosti mu to asi vyjde).

Reklama

Premiér zdůrazňuje, že jeho prioritou jsou stabilizované veřejné rozpočty a ne, zda se jeho rozhodnutí veřejnosti líbí či nikoliv. U předsedy vlády opravdu není až tak žádoucí, aby v krizových dobách činil populistická opatření, ale ta nepopulární by měl správně vůdcovsky vykomunikovat. Jenže Churchillové se nerodí každý den a pan Nečas se zdá být spíše účetním než skutečným lídrem národa v nedobrých časech. Navíc Pospíšilovým odvoláním možná směřuje (nevyšetřováním kauz) k dalšímu vysávání oněch rozpočtů kmotry a kdoví ještě kým v rámci předražených i zbytečných zakázek, takže jak je to s tou proklamovanou rozpočtovou stabilitou? Leda tak stabilitou rozpočtu ODS a na ni napojených struktur. 

Mám obavu, že pan Nečas je v nějakém nepříjemném tlaku z temných stran a proto ty iracionální kroky. Že by pud sebezáchovy a nikoliv jen politické? Kdoví, možná i jemu (jako hlubocký „kníže“ Dlouhý Kalouskovi před časem) někdo vzkázal, že má jeho ženu i děti stále rád. Kdo ví? Pan Nečas ano. Tak jestli z tohoto důvodu (nechce se mi věřit, že je sám na temné straně) se chová, jak se chová, asi by měl rezignovat sám (když už nemůže sdělit, že třeba takový tlak existuje).

Možná svými zmatenými „kotrmelci“ nás chce naštvat a jde tedy o vzkaz občanům – já už nic nemůžu, musíte to vzít do rukou vy.

Kdysi jsem v souvislosti s nějakou mnohamiliardovou zakázkou slyšel toto: Kde jde o takové peníze, jde o životy. Pane premiére, dejte jasné znamení. V této Vaší podobě nám rozhodně nejste k užitku.

Ale třeba nás pan Nečas mile překvapí, třeba jde o chytrou hru, na jejímž konci budou „padat“ hlavy všech nepřátel státu a hlavně občanů :). A my nebudeme muset zas na ta náměstí, ať už s klíči nebo tentokrát s klacky. Mně osobně se tam nechce…

PS (dodatek v 15:30 hod): Na http://napistejim.cz/public je mi až líto některých voličů ODS, nyní už po včerejšku podle jejich vyjádření bývalých. Já být poslancem či senátorem ODS a dostávat takové dopisy, odpadnu. Ale nabyl jsem dojmu, že v ODS (nejen v ní, ale tam asi převažují) jsou lidé s jinak stavěnou nervovou soustavou. Asi nějací androidi či tvorové z pekel.