Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Nabídni pomocnou ruku, ale ať ti ji neurvou

Podporuji Kláru Vítkovou – Rulíkovou. Proč? Protože se tato nejspíš správná ženská plná ideálů postavila ve vztahu k romské komunitě na pevnou, reálnou zem. Zdravě se naštvala a pronesla soudná slova, za která ponese „odpovědnost“. Kdyby rodinku paterčat třeba i do detailů chválila, patrně by jí ze strany MPSV vytýkací dopis pro porušení zásady mlčenlivosti o klientech nehrozil.

 

Dá se říci, že příběh „Saša x Klára x MPSV aspol.“ je důkazem téměř archetypálního přísloví „pro dobrotu na žebrotu“. Následují víceméně kaleidoskopické poznámky.

Rozhovor s patronkou paterčat paní Klárou z 5. ledna t. r. (http://ona.idnes.cz/patercata-a-klara-vitkova-rulikova-dtt-/spolecnost.aspx?c=A141229_184916_spolecnost_jup) potvrzuje zřejmě obecnou lidskou povahu (všimněte si, že nemluvím o obecné povaze romské), že kde se nabízí pomoc, člověk sklouzne k jejímu zneužívání – podej pomocnou ruku, ale dávej pozor, ať ti ji i s ramenem neurvou a když jsme u těch rukou, dodám za sebe „ouřadové, ruce pryč od paní Kláry“!

Reklama

I dvě psycholožky jí prý potvrdily, že slečna Saša čeká, že za ni problémy budou řešit ostatní. Po uvedení rozhovoru s paní Klárou iDnes před několika dny hovořila i s její nejvyšší nadřízenou paní ministryní Michaelou, která sdělila, že probíhá jednání o tom, čím vším rodině úřady pomohou (inu, i podle jejích rodičů je slečna Saša princeznou). Paní Klára evidentně chtěla pomoci tak, aby si „rodina desetiletí“ dokázala pomáhat sama, ale to se přepočítala. Sama slečna Saša prý odmítala jako pečovatelky Romky (asi zná své pappenheimské či si přála, aby jí sloužila „nadřazená“ rasa?). Inu, když se o vás točí seriál a jste s kardinálem Dukou, spisovatelem Vieweghem, hercem Trojanem a několika dalšími vyhlášen(a) Osobností roku 2013, zblbl(a) byste asi taky.

V současnosti slečna Saša údajně chce, aby paní Klára účet, který pro podporu rodinky ve svém Klubu dvojčat a vícerčat založila, převedla na ni (peníze však prý mají být využívány, až děti budou chodit do školy) a dokonce podle TV Nova na paní Kláru chce kvůli účtu podat trestní oznámení (už vidím ty snaživé lidskoprávní poradce…).

Paní ministryně Michaela ujišťuje, že peníze na účtu nebudou zneužity a „jednáme o jeho převedení pod jinou organizaci“ a „MPSV chce zjistit, jaké služby v jakém rozsahu rodina potřebuje“ !!!!!!! (o co si asi řekne, to jí dáme?)(http://ona.idnes.cz/patercata-on-line-ministryne-marksova-tominova-f59-/deti.aspx?c=A150115_150338_deti_jup).

Jak ukazuje životopis paní Kláry, udělala v oboru začleňování a rodiny asi hodně dobré práce jak ve svých funkcích na MPSV a různých organizacích, tak i ve „svém dítěti“ Klubu dvojčat a vícerčat, o.p.s.

Dovolím si z rozhovoru s paní Klárou citovat zlatá slova člověka, který prohlédl:

„Teď vidím, že je všechno jinak: naše pravidla na ně nefungují. Oni mají jiný rytmus života.“

„… pokud chtějí pomoc od státu, musejí jeho pravidla přijmout.“

„Nejsou například zvyklí druhý den dojídat uvařené jídlo. Vyhodí ho. Den staré rohlíky nerozpečou, ale vyhodí. Je to jiné myšlení, ale doprčic, když na to nemám, tak přece šetřím, kde se dá! … Saša mi řekne: „My to ale máme takhle (pozn.: no když na to zadara máme), druhý den bychom stejné jídlo nejedli.“ Nejsou zvyklí počítat, plánovat, hospodařit, aby vyšli, a to jsou věci, které se u nich snažíme změnit.“ 

Ještě aby se do paní Kláry obul NeLiZák (nejvyšší lidskoprávní zákon) Dientsbier či ombuds mamka Sobotová a úřednický lynč paní Kláry může vypuknout. A ještě citaci něčeho, za co české a evropské úřady a lidskoprávní instituce všeho druhu paní Kláru dozajista rovnou „rozčtvrtí“:

Otázka iDnes:

Jsou to jejich děti, tak proč by si je neměli vychovávat podle sebe a bez vašeho řádu?

„Můžou, ale pak nemůžou chtít pomoc od státu.“

Držím paní Kláře palce a na závěr několik mých bonmotů či postřehů k tématu aneb „Mým Ro(zu)mům rozumím“.

 

Romové, kteří nemají co dělat, dělají kraviny a děti. Postačí jim umožnit seberealizaci, naplnění a smysluplnou činnost, aby se zaměstnali (zaměstnat je bude vyšší dívčí) a neměli tolik času na dělání dětí. Až budou mít jejich výživu zcela na vlastním hrbu, omezí jejich počet na prostou reprodukci sami od sebe.

Naše populace stárne, ale jde o etnické Čechy, kteří mají jedno, s bídou dvě děti. Zaměřme pozornost na populační explozi Romů, kteří našemu trhu práce, potažmo ekonomice poskytují mladou, perspektivní sílu. Tedy nepotřebujeme spoléhat na imigranty, natož na ty z jiného civilizačního okruhu.

Budou to právě mladí Romové, kteří nás staré Čechy jednou budou živit, takže je dnes šetřeme. 🙂

Romům pomáhá síť lidskoprávních sil, která je školí, jak efektivněji využívat prostředky a možnosti státu a tedy je kazí.

Mělo by se vyšetřit, zda Romové nevytvářejí lokální gangy (domobrany), které obrannou funkci zvolna, ale jistě mění v útočnou (viz nedávný případ, kdy ochranka vyvede agresivní jedince, ti si vzápětí přivedou mnohonásobnou posilu)

Lidskoprávní militant: v zájmu zrovnoprávnění Romů musíme „přitlačit na pilu“, aby proces Češi vzali vážně a mnozí vůbec na vědomí (Češi tak musí pochopit, že integraci se nemá smysl bránit), i když z lidských práv uděláme úchylárnu.

Já: rozhodně mám raději slušné Romy než „bílé cikány“. (myslím, že to je doslova antirasistické poselství, ne?)

 

No, myslím, že svůj žánr subjektivní žurnalistiky jsem dovedl na hranu únosnosti… 🙂 Pro tentokrát ruším diskuzi, omlouvám se.

 

Foto: Ať sklízí jen ten, kdo sázel!