Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Na zdraví, tedy s mírou

České úsloví, že pivo dělá hezká těla, je míněno s nadsázkou, protože si jím svá bříška občas pochválí ortodoxní tuzemští pijáci. Ale kdyby pivo lidské schránce neprospívalo, určitě by se nestalo už dávno tak oblíbeným. Je však nutné je konzumovat přiměřeně. Výzvu Jana Wericha a Vlasty Buriana ze slavné kuchařské scény ve filmu Sůl nad zlato je třeba brát vážně v případě každého léku a tím pivo bezesporu je. Tedy přiměřeně, ale co to znamená? 

 (2. část pivního speciálku)

Už obyvatelé Mezopotámie věděli o léčivých vlastnostech piva. V nápoji, který se dnešním pivům podobal jen vzdáleně, například rozpouštěli léky projejich snadnější vstřebávání svými starověkými organismy.

Egypťané léčení dovedli až k magické dokonalosti: ozdravující zaklínadlo na papyru bývalo poléváno pivem a to následně vypito. Jistě už tehdy platilo „věř a víra tě uzdraví“, ale pročisťující funkce nápoje působila určitě.

Reklama

Moderně řečeno, pivo je výborný energy drink, ale především fyziologicky velmi vyrovnaná tekutina se spoustou látek prospěšných proti mnoha neduhům. Milovníky zlatého moku z řad mužů jistě potěší doporučení, že pokud se chtějí vyhnout kardiovaskulárním nemocem, měli by s pitím piva začít už ve dvaceti letech. Tento věkový limit většina z nás ráda i překonává. Ženy jsou na tom lépe, jim stačí zahájit preventivní léčbu o deset až dvacet let později. Proč ale ozdravnou kúru odkládat, když lék tak chutná? Jestliže o vás někdo řekne, že jste mu „zvedli žluč“, pozvěte jej na pivo. Sklenice dobrého moku jej jednak zcela jistě uklidní, jednak tvorbu jeho žluče díky hořkým chmelovým látkám skutečně podpoří a zlepší mu trávení.

Ještě jsme nezmínili dávkování léku! U mužů v závislosti mimo jiné na váze jde o jedno až dvě velká piva denně, u žen o jednu až dvě třetinky. Abychom nebyli tak striktní, určitě jsou ženy i muži, kteří by si ta množství mohli vyměnit. Počet dávek u těhotných žen se samozřejmě rovná nule, stejně tak u lidí, kteří mají problémy se závislostmi, užívají léky nebo povaha jejich nemoci příjem alkoholu vylučuje. A co děti? Jistě si mají kde hrát, ovšem výhradně při popíjení lihuprostých nápojů, protože alkohol ničí vyvíjející se mozek dost drasticky! Ještě nám bude z vývoje tisíců pravidelných adolescentních záškoláckých pijáků v invalidní důchodce pěkně horko a našim peněženkám lehko.

Možná se pousmějeme nad dalším moderním pojmem, jakým je tzv. moderované pití alkoholu. Týká se těch z nás, kteří to prostě řečeno máme pod kontrolou a popíjíme, aby nám bez následků bylo dobře.

Ještě se vraťme do starověkého Egypta, kde se prý pivo používalo též jako antikoncepční přípravek. Nenašel jsem podrobnější informaci o postupu, ale jistě se vyplatí v tomto ohledu neexperimentovat.