Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Levice? Pravice? Ne! ANO!

(v úvodu dodatek z 11. 10.) Ještě přede dvěma roky by titulek zněl minimálně jako projev nerozhodnosti, nyní je téměř každému v Čechách jasné, o co jde. Ano, čert vzal zastaralé, vlastně již ďáblovo dělení politického spektra a dejme zelenou dělení na dobré a špatné. Asi se budu modlit, aby ANO v poslanecké sněmovně prokázalo, že je tím prvním.

Dodatek z 11. 10.: Prosím externí pracovníky PR agentur konkurenčních stran, aby již nepřidávali komentáře. Klišé podle zadání typu „ANO jsou druhé VV“ či „Rasista Okamura“ event. „Estébák a komunista a zloděj Babiš“ už jsou vyčpělé a nudí. Prosím, informujte své zadavatelské agentury, ať si tam někdo dá práci s vymýšlením něčeho chytřejšího.

Jak více než naznačeno, jsem fandou tohoto hnutí. Pardon, od listopadu 2011, kdy jako občanské vzniklo, přímo registrovaným sympatizantem. Nedlouho poté, co se 11. května 2012 stalo hnutím politickým, jsem nově i sympatizantem jeho, nikoliv ovšem automaticky. Hnutí správně nabídlo novou registraci. Na člena si i s ohledem na svou bytostnou lenost netroufám.

No a jak je to u mě s tou titulkovou levicí a pravicí asi nejlépe vystihuje moje včerejší sms-ka bratrovi:

Reklama

Tedy: pravicove vlastnosti se opiraji o nutny individualismus (ne sobectvi a bezohlednost), levicove o nutne socialni ohledy (ne nezodpovednost a zavislost). Spravna strana je stredova a podle nutnosti, potřeby a vhodnosti akcentuje levy nebo pravy pristup. Stejne to dělala leva i prava vlada, takze oba typy stran jsou jen kvůli odliseni.

Bavím se tím, jak někteří představitelé dalších stran hážou špínu na hlavu Andreje Babiše. Včera mě svým výrokem, že hnutí ANO není ideově ukotveno, pobavila paní Miroslava Němcová. Tedy opět to nalevo a napravo? Osobně bych paní Němcové, které si stále cením, vzkázal, že ODS nadlouho spíše než svým ideovým ukotvením bude vonět pány Rittigy, Janoušky, Hrdličky, ale i Bémy (ten nás nyní baví svými nepříchody k výslechům u soudu ve věci Opencard) a málem bych zapomněl na hlubocké dlouháče, kolem kterých nyní zajímavé ticho.

Něco jsem zaslechl o tom, že Jiří Pospíšil kritizoval ANO kvůli tomu, že jeho předvolební kampaň celou platí Andrej Babiš. Yes! V pořádku! Asi by stálo za to odvrátit ranku nechytatelným smečem – Je naopak otázka, z jakých zdrojů byly placeny všechny dosavadní předvolební kampaně ODS? Bylo by to vzrušující, ale pro veřejnost určitě také frustrující počtení.

Co se týká TOP 09, nějak mi nedochází, kdo patří k oněm asi 9 % potenciálních voličů? Lidé s hroší kůží, kterým prostě dosavadní angažmá pana Kalouska nevadí? Už jsem kdesi psal, že jsem se s tímto mým vrstevníkem krátce setkal na vojně v rámci armádní soutěže umělecké tvořivosti a z jeho inteligentního, ale nepříjemného sarkasmu na adresu poroty jsem neměl dobrý dojem a rád jsem se vzdálil. Připadá mi škoda, že takový Leoš Heger je v téže straně s tímto žlučovým monstrem, stejně jako mě mrzí, že „viktor čistič“ Zdeněk Žák se přidal ke SPOZ. Tato podivná strana se – pevně věřím – do sněmovny nedostane, jeden a mnohem milejší fanklub (ten Babišův :-)) v ní postačí. A bylo by dobré, kdyby tak mocenské tanečky ve SPOZ jaksi vyšly naprázdno.

Druhým velkým B je Bobo, pardon, k ženě se sluší chovat s úctou, tedy paní Jana Bobošíková. Myslím, že tato česká “železná lejdy“ se na rozdíl od té pravé v Británii k moci nikdy prostě nedostane, protože náš národ má naštěstí paměť sloní a televizní krizi na přelomu roků 2000 a 2001, stejně jako prezidentskou kandidaturu v režii KSČM (či kdysi Husákovo vítání v kroji SSM) jí nezapomene. Moc na prvním místě, ber kde ber.

Mio Tomio! Držím palce, štiku Vašeho formátu ve sněmovně potřebujeme, i s Vašimi občasnými poznámkami na adresu parazitů bez ohledu na barvu kůže. A je sympatické, že jste s panem Babišem dohodli gentlemanskou smlouvu o předvolebním neútočení, kterého si jinak „užijeme“ ještě neúrekom.

K televizním debatám se nemaje TV nedostanu, ale ani v netovém mediálním světě mi nepřipadá, že by Pavel Bělobrádek v čele KDU nějak táhl na branku. Oproti jiným lídrům se mi zdá poněkud neviditelný a na billboardu s počítačově vyhlazenou tváří a brýlemi vyhlíží jak Roman Šmucler zamlada, tedy pro politiku nelákavě.

Na závěr malé přehlídky zájemců o naše hlasy jsem si nechal tandem Sobotka – Hašek, z něhož ani jeden nepracoval v běžné profesi, ale od mládí oba směřovali k politice. To se zcela určitě odráží na jejich vnímání světa, tak jako moje, když jsem po revoluci vlastně nepracoval v ničem jiném, než-li ve světě soukromých institucí různé velikosti (nyní o jediném zaměstnanci, což lze vnímat stejně jako úpadek nezaměstnatelného i jako hrdou nezávislost :-)). Pánové jsou takoví politruci demokratismu, jsem zvědav, jak se do sebe pustí po vyhraných (?) volbách.

Otazník v závorce naznačuje, že černý kůň předčasných voleb stále nabírá tempo… Ale já mu přeju 20 % hlasů a po volbách zesílení a dozrání v roli nejsilnější opoziční síly. Konstruktivní, pozitivní a… středové.

Když ANO začínalo, nějaký politolog pravil, že Andrej Babiš by hnutí měl budovat polovojensky. Souhlas. Hrátky jiných stran na demokratické principy končící hašteřením jediný majitel hnutí nemá zapotřebí. Jako skutečná hlava (vyhýbám se slovu vůdce!!!) si vybere své velitele podle stejných vyznávaných hodnot a zásad, no a odspodu poněkud masivní zájem o členství bude jistě hlídán pohovory a delší čekací dobou. Majitel si svou investici zkrátka musí ošéfovat. Loajalita jistě bude a musí být nejen k nejvyššímu veliteli, ale hlavně k vizím a programu. Nesouhlasím-li, prostě odejdu.

ANO, snad tu máme konečně nový typ politické síly.

PS: A jak je to s tou mojí politickou orientací opravdu? Asi nejlépe vystihuje moje dnešní sms-ka bratrovi: Po revoluci jsem si uvedomil, ze my – „Rychle sipy“ – jsme v detstvi byli skutecne pravicovi se socialnim pristupem. A je to :).