Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Konec bratrstva

Nejslavnější český komiks „Rychlé šípy“ neskončil. Legendární Jaroslav Foglar alias Jestřáb – guru cti, odvahy a spravedlnosti nejedné generace – silou svého ducha zasahuje z jiného světa do naší mravně zbahnělé současnosti a tvoří dál své nesmrtelné příběhy. Tentokrát varuje Bratrstvo kočičí pracky před vážnou konkurencí.

Tolik úvod. V podstatě jde o to, že po síti již nějaký čas putuje textová úprava jedné stránky zmíněného seriálu. Tak doputovala až na můj mail. Při jejím čtení mi vcelku brzy došlo, jakou partu má anonymní autor na mysli.

Děj se odehrává v konkrétním městě, v kontextu naší země ne právě bezvýznamném.

Reklama

Chci se s vámi o zážitek z onoho příběhu podělit, ale protože celou stránku zde není možné reprodukovat ve velikosti dostatečné ke čtení, v dalším textu uvádím popisky k jednotlivým obrázkům s obsahem textových bublin.

Protože v závěru článku vyhlásím velmi obtížnou soutěž, za některými popiskami jsou v závorkách uvedeny mé poznámky, z nichž některé možná usnadní správné odpovědi.

A protože se mi v komentářích objevil odkaz na komiks v plné velikosti, uvádím jej. Pozorný čtenář zjistí rozdíl v titulcích. Jak píšu v kom., jde o můj vklad, neb prackovití bratři nekují pomstu, leč dostávají pořádně do svých kočičích zadků :-).

http://www.box.net/shared/lob2f51k4w

 

Obrázek 1.

Dlouhé bidlo čte dopis od Jestřába. Papír třímá pevně v rukou, třeští oči, je viditelně rozrušen.

„Píše nám Jestřáb, že nějaká parta škodí tomuhle městu daleko více než my. Jestli prej nepřitvrdíme, tak nás vyhodí ze seriálu!“

(bez komentáře)

Obrázek 2.

Dlouhé bidlo čmárá křídou po chodníku, jeho konání pozorují zbývající členové historicky vyřízené party, Bohouš a Štětináč, a ani nedutají. V pozadí vidíme spěchající ženu s nákupem, nespěchajícího muže s hůlkou, za nimi výstavní budovu městského úřadu.

Dlouhé bidlo:

„Tohle je metr čtverečný. Jeho cena je u nás ve městě několik tisíc korun. Foglar píše, že ta parta to prodává cizincům po třech stovkách.“

(jde o stejné cizince, kteří například v Praze vlastní palác Flora)

Obrázek 3.

Celé bratrstvo zvědavě nahlíží do průjezdu domu, patrně pozoruje vystěhovávané nájemníky. Scéna je soudě podle postoje všech tří členů gangu zřejmě dramatická.

Dlouhé bidlo pokyvuje hlavou:

„Byty pak prodávají našincům za půlku tržní ceny. Čtyřicet let starý byt v paneláku, ve kterým ty lidi bydlí celý život, skoro za milión!“

(v onom jinak krásném městě se skutečně budou ve velkém prodávat nájemníkům byty z majetku města. Mají samozřejmě možnost odmítnout, ovšem chystá se i zásadní zvyšování zatím regulovaných nájmů)

Obrázek 4.

Bratrstvo kočičí pracky stojí přede dveřmi s nápisem „Bratrstvo kočičí pracky“. Dlouhé bidlo mluví k Bohoušovi, Štětináč s pootevřenými ústy naslouchá, evidentně ani on nevěří vlastním uším (autor příspěvku v zájmu působivosti scény zamítl variantu, že Štětináč díky špinavým uším jen špatně slyší).

„Hokejový klub prodali bez soutěže zájemci, který nabídl nejméně …“

( … autor slyšel verzi, že kupce současně vyrovnal značný dluh klubu)

Obrázek 5.

V klubovně bratrstva. Dlouhé bidlo sedí na bedně a zkormouceně si podpírá hlavu zaťatými pěstmi. Štětináč má setrvale pootevřená ústa, Bohouš stojí mezi oběma svými soudruhy. Před nimi na stole maskot jejich společenstva – krysa v kleci.

Dlouhé bidlo:

„Odmítli dokonce dotace EU na výstavbu pěší zóny, i když její výstavbu chtějí lidé a odsouhlasilo ji zastupitelstvo …“

(současný primátor města už nejednou dal najevo, že dopravu má opravdu rád)

Dlouhé bidlo:

„… kvůli billboardu klidně vykácej stromy …“

(nijak související vzpomínka autora: ve volební kampani byl na třídě, kde měla být pěší zóna, hrdě vztyčen miniboard s plakátem posléze vítězné strany, a to kolmo na směr pohybu chodců. Lépe na něj viděli a mohli tedy politickou nabídku pozorovat s potřebným komfortem. Zcela jistě nezpomalovali proto, že by jim nosič důležitých poselství překážel. Jedna z postav reprodukovaných na plakátě je dnes primátorem, což je důkazem účinnosti reklamy, protože jinak si autor článku vítězství nedokáže vysvětlit, když bylo tolik "skvělých" volebních alternativ)

Obrázek 6.

Členové bratrstva jsou zabíráni od pasu nahoru, ale protože jsou obráceni stejným směrem a jsou lehce předkloněni, lze usuzovat, že chvatem opouštějí klubovnu a jak napovídá obsah jejich rozmluvy, nejspíše i město.

Dlouhé bidlo:

„Na nábřeží chtěj postavit luxusní domy. Místo zeleně, co je tam dnes …“

(tuto poznámku lze vnímat jako závist příslušníků sociálně slabší komunity, pro které je luxusem asi vše, nicméně autor znovu připomíná oblibu primátora v tzv. městském inženýrství)

Štětináč cedí přes již sevřené čelisti. Nad jasností jeho úvahy stojí s otevřenou pusou tentokrát Bohouš.

„… tak na tuhle partu nikdy mít nebudem. Napiš Jestřábovi, že tu roli záporňáků balíme!“

(zde stopy této kultovní party všech dnešních prevítů končí, poslední neověřené zprávy však naznačují, že byla viděna kdesi ve Stínadlech …)

A nyní naše soutěž:

Otázka 1. – Kterým městem nás slavní kočičí bratři provedli?

Otázka 2. – Jaké je jméno současného príma tora tohoto města?

Odpovědi posílejte na mailovou adresu [email protected]. Autorům správných odpovědí bude zaslán komiks přílohou.