Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Den D spalovny se blíží

Už je to déle než měsíc (9. 12. 2009), kdy v pardubické ČEZ Areně proběhlo téměř sedmihodinové veřejné projednávání mého evrgrínu „spalovna průmyslového odpadu u pardubického biofiltru čítajícího více než sto tisíc plic“. V nejbližších dnech by mělo padnout rozhodnutí MŽP, zda spalovna, kterou chce postavit společnost AVE CZ, dostane či nedostane zelenou k pokračování schvalovacího procesu. Jak to vypadalo v ČEZ Areně?

 

Odpověď je jednoduchá – velmi zajímavě. Doufal jsem, že proti 10. listopadu, kdy na první pokus o veřejné projednávání do Klubu ABC v Pardubicích dorazilo přes tisíc občanů Pardubicka, přijde zájemců mnohem více. Tehdy v listopadu se všichni do klubu nevešli a projednávání bylo zcela správně odloženo či přerušeno, na slovu nezáleží. Prostory ČEZ Areny se postupně zaplnily asi šesti tisíci zájemci o problematiku. Tento počet uváděla media a můj odhad se nijak nelišil. Kolem 17:45 hod. projednávání zahájil náměstek ministra životního prostředí Ing. Karel Bláha CSc. a je nutno říci, že v závěru celého šou po půlnoci si za jeho solidní moderování potlesk zasloužil.

„Je vás tu opravdu hodně, to nelze ignorovat,“ zhodnotil při pohledu na jednolitý dav. Média uvedla, že prý šlo zatím o největší veřejné projednávání v ČR. Pominu všechny nutné proběhnuvší procedury (nejde mi zde o osobní zápis veřejného projednávání). Je jasné, že tři zástupci společnosti AVE CZ si pískotu a občasných výkřiků z hlediště na svoji adresu užili dost a dost, ale nejednalo se o žádný „lynč“, jak jsem se trochu obával. K „nemilovaným“ hrdinům se zvláště v diskusi, kdy došlo na připomínky z řad veřejnosti, připojili i zpracovatel vlastní dokumentace spalovny prof. Ing. Jaroslav Hyžík, Ph.D. a zpracovatel posudku této dokumentace Ing. Josef Tomášek, CSc.

Reklama

K prvně jmenovanému stojí za to si poslechnout a shlédnout audio-video, aby bylo zřejmé, z jak „skvělých“ rukou dokumentace vzešla (dovolím si pochlubit se, že bylo využito mnou provedeného zvukového záznamu z veřejného projednávání). Poslechněte si, jde o tragikomický zážitek.

Služeb druhého pána MŽP v rámci procesů EIA již využilo několikrát a s ohledem na dále uvedenou ukázku konfrontace z veřejného projednávání z toho nemám radost. Posudek pana Tomáška například neobsahuje sdělení, že výsledkem rozkladu PCB při teplotách, kterých by spalovna byla ještě schopna dosahovat, jsou látky s podstatně vyšší toxicitou, než jsou právě vysoce nebezpečné PCB. Na přímý dotaz v této věci byl zpracovatel posudku nucen toto opomenutí celé informace přiznat. Z čeho pak zadavatel, tedy MŽP, má při posuzování vlivu záměru na životní prostředí vycházet? To je jen jeden příklad, na který vcelku logicky přítomní v hale reagovali poněkud nevrle.

Význam opozice spalovny pro mě měl tři roviny. Zaprvé nesouhlas s plánovaným zařízením demonstrativně dalo najevo na šest tisíc občanů (zmíním i „dávnou“ petici proti zařízení, kterou podepsalo téměř 50 tisíc lidí), zadruhé se u mikrofonu vystřídalo x těch, kteří měli skutečně odborné připomínky (viz Ing. Jindřich Jinoch v audio-video). No a zatřetí opětovně dali najevo svůj nesouhlas se záměrem zástupci samospráv dotčených lokalit, ale dokonce i Hradce Králové a Chrudimi.

Spalovna nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic je natolik silné a nosné téma, že inspirovala také tvůrce komiksů, o čemž píše i Pardubický deník, detailnější pohled je zde. Jak mi nad komiksem sdělil známý, který problematiku spalovny sleduje, jeho autor vložil postavičkám do úst podle všeho relevantní údaje.

Že se o téma zajímají též správňácké legendy, dokazují slavné Rychlé šípy, kdy sám Mirek Dušín prosazuje spalovnu u klubovny. V textech se objevují mimo jiné „zakódované“ odkazy na „hrdiny“ spalovny, ať již pana profesora Hyžíka, Ing. Tomáška nebo „dámu v pozadí“, Jarku z klubu Modrých strak. Stínadly je symbolicky míněna domovská země mateřské firmy AVE CZ, tedy Rakousko. Jak vidíte, čeští lidé neztrácejí smysl pro (černý) humor. Uvidíme, co se bude dít po vynesení stanoviska MŽP. Bude-li souhlasné, alespoň Pardubáci a lidé z okolí se usmívat přestanou. Změnu jejich výrazu bych nepodceňoval.