Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Asociální zvýhodnění sociálně znevýhodněných musí skončit!

(Doplněk v 11.42 hod. dne 1. 8. 2013 - tisková zpráva Generálního ředitelství Úřadu práce ČR k tématu, 2. 8. v 9.58 hod. po vlastním uvážení smazána kontroverzní a v mnohém patrně lživá příloha)

Včera jsem do e-mailové schránky dostal přílohu o zneužívání sociálních výhod a pomoci v nouzi a já nevím, jak se to vše nazývá. Pisatel "příběhu" se údajně setkal se svým známým Romem, který se mu svěřil s postupy, jak vlastně podojit systém. Možná vše, jak je popisováno, možné není a jde o jakési antiromské PR (včetně zaznamenaného stylu mluvy), ale i tak jsem napsal ministru práce a sociálních věcí a ještě si dám práci s obesláním všech poslanců a senátorů. Raději ze sebe udělám troubu a rozešlu jim nesmysl než mávnout rukou a dusit se vztekem.

V perexu uvedený doplněk ze dne 1. srpna (tisková zpráva ze včerejška je reakcí GŘ ÚP ČR na onu přílohu – „Rom se chlubí“: 
Rovnou se přiznávám a omlouvám, že v tomto článku není vlastně nic původního. Jde o kopii dopisu panu ministrovi a hned za ním následuje kopie přílohy (mírná úprava, vytečkování sprostých slov, ztučnění důležitého), kterou jsem obdržel. Snad mi admin i čtenáři odpustí. Případně uvítám upřesnění informací v příloze. Nicméně se umím vžít do úředníka (úřednice), který přijme potvrzení, vyplatí sumy a kdyby se vzpíral, vyplatí poté, co se dostaví celý gang. Výhodou romské menšiny je její kmenová sounáležitost a vitalita, nevýhodou nás většinových „bílých“ je individualizace a jakási celková únava. Obávám se času, kdy nás spojí společný „nepřítel“, ovšem případné zlo půjde na vrub státu, který v minulosti prostřednictvím volených zástupců odsouhlasil zneužitelná zvýhodnění tzv. sociálně znevýhodněných. Ptám se, kdo je vlastně nyní sociálně znevýhodněný? Není to ten, kdo prostě pracuje?ˇ
To podstatné z textu je: široké možnosti zneužívání těch či oněch výhod, strach zodpovědných úředníků tomu zabránit. 
Romy tento stát za téměř čtvrtstoletí rozmazlil, uhýbal před problémy a tak nám tady vyrostl agresivní, rozmazlený menšinový zmetek, co si myslí, že má na vše právo a když si stát dovolí říct dost (rozsudek v „mačetovém útoku“) nastane hysterie. Když se vžiju do velké části současných Romů v České republice (hlavně mladé generace), říkám si: Gadžů je hodně, když nějaký zemře, nic moc se neděje. Tak když žádný nezemřel, za co mám sedět? 
Příšerné! Jaké tohle může mít pozitivní řešení? Nějak se mi vytrácí… (a nějak se mi nedaří vložit mezeru před e-mail panu ministrovi :-/)
Vazeny pane ministre,
nekteri ministri nove vlady (byt bez duvery PS) zacinaji provadet vcelku sympaticke ciny. Nektere zasadni jsou samozrejme veci dlouhodobe pripravy a konsensu v parlamentu, a muj navrh je zcela jasne jednim z nich. Ale s ohledem na velmi rychly vyvoj antagonismu mezi vetsinovou populaci CR a romskou komunitou je neprodlene nutne konat patricne kroky.
Pokud je mozne zneuzivat socialnich moznosti tak, jak to uvadi zaslana priloha, pak pohorseni a agrese vetsinove spolecnosti vuci Romum bude narustat s katastrofalnimi dusledky. Zda se, ze mnozi Romove maji velmi dobry prehled o tom, na co vse maji „pravo“ a co my ostatni, kteri se zivime praci, ani nemame cas sledovat a studovat, navic by mnohe z nas hanba fackovala, kdybychom nasi zemi takto doslova vysavali. Samozrejme je mozne, ze informace v priloze jsou nadsazene, ovsem o leccems – premrstene najmy v ubytovnach, navysene zalohy na elektrinu a nevraceni preplatku – se pise i v mediich, tedy plati, ze na „kazdem sprochu pravdy trochu“. Rozhodne vsak plati, ze system socialnich vyhod je nutne zrevidovat tak, aby v celkovem souhrnu pomoc v hmotne nouzi nebyla vyhodnejsi nez prace (jak ukazuje priloha). 
Prosim, z titulu sve funkce konejte. Muj dilci navrh je zrusit „vsechny pridavky“ na dite (jak o nich hovori Rom v bode 1) v priloze) od ctvrteho ditete v rodine vcetne. Mnozi Romove vnimaji sve deti i jako „vyrobni prostredek“ a smeruji ke geometricky rozsirene reprodukci (nedavna reportaz v TV o romske analfabetce s osmi detmi a tusim zatim patnacti vnoucaty me doslova zvedla ze zidle), ktera neni v zajmu zadne zdrave spolecnosti. PODPORA TRI DETI A DOST – tak by se dal nazvat muj navrh. Zodpovedna rodina vic nez tri deti (kterym chce nabidnout rozvoj pro budouci samostatny, zodpovedny zivot) beztak nema a v tom ji podporte. Samozrejme tomu, kdo chce mit vice deti, nikdo nebrani (abychom nenarazili na zarputile obhajce lidskych prav), ale musi byt schopen je uzivit. To je vse. Je to spravedlive a spravne. Podpora bezbreheho plozeni deti je ze strany statu amoralni a nezodpovedna. Prosim tedy jeste jednou, konejte.
Zdravi Vas a na odpoved se tesi
Radomir Stary
PS: tento e-mail spolu se strucnym obsahem prilohy bude dnes zverejnen na mem blogu – stary.blog.respekt.ihned.cz,. V podobnem smyslu oslovim i vsechny poslance a senatory, protoze situace je vaznejsi, nez si jsou zrejme ochotni ve svem zaujeti politikou a izolovanosti od bezneho zivota pripustit.

 

 

Ještě jednou odkaz na tiskovou zprávu GŘ ÚP ČR, která je aktuální reakcí na níže uvedené: http://portal.mpsv.cz/upcr/gr/aktuality/2013/2013_07_31_tz_socialni_davky_jen_potrebnym.pdf

Příloha e-mailu: (jak uvádí perex, po vlastním uvážení – nikoliv na základě jakéhokoliv nátlaku – smazána dne 2. 8. v 9. 58 hod.)

Reklama