Reklama
 
Blog | Radomír Starý

„Svému“ premiérovi rozumím

 

 

Události kolem odvolání ministra Pospíšila zmapovány, zhodnoceny, co dodat více? Padl i jakýsi závěr, že nebyly-li premiérovy pohnutky k tomuto aktu temné, musí to dokázat právě a jen prosazením paní Bradáčové na pražský zastupitelský „olymp“. Co tedy dodat (pozor - aktuálně v závěru textu!)? Snad jen, proč „svému“ premiérovi rozumím.

 

 

Takže svému premiérovi rozumím. Ve svém předchozím článku jsem naznačoval, že možná někdo hrozí jemu nebo jeho blízkým, ale tak žhavé to nebude. Jak se říká, na každou zájmovou osobu si temná strana najde své páky a ona osoba v tom lítá, ani vlastně neví jak. U premiéra to musí být velmi sofistikované a asi jen génius, charakter a geroj zároveň by odolal. Je vlastně jedno, čím vším lze P. Nečasem manipulovat, při své práci se setkával s vlivnými lidmi různé povahy už jako poslanec.  Vzpomínám si na záběry ze sněmovny před nějakými 15 lety, kde se o přestávce v jednání naši (vy)volení trousili tam a zpátky a Petr Nečas postával u své lavice (aby ulevil svému pozadí a cévám v nohou) a rozhlížel se. Působil na mě jako student při přestávce na přednáškách. Koneckonců se v jiném než politickém profesním životě dlouho nezdržel, po absolvování vysoké školy a základní vojenské služby v roce 1989 jen tři roky jako výzkumný a vývojový pracovník a technolog v Tesle Rožnov. Přesně před dvaceti lety jako osmadvacetiletý už seděl ve sněmovně. Jeho odtržení od běžného života, které mu lze vyčítat, má tedy své pragmatické kořeny, ale to podstatné je asi v jeho založení. Stačí uvést příklad jeho přístupu k problémům na Šluknovsku – ignorance dopisů tamních představitelů, neochota problémová místa navštívit včas a jednat zde o řešení a tento ignorantský přístup z jeho strany trvá dosud.

Myslím, že prostředí reálného „masa“ života premiérovi moc nesedí, snad je v tom i jistá pohodlnost či zbabělost? To pravé ořechové našel v nejvyšší politice, odkud na běžné občany nevidí a vidět asi nechce. Možná jej ani nezajímají řadoví členové vlastní strany, kteří se vcelku výrazně ohrazují proti jeho způsobu odvolání ministra Pospíšila a chtějí od premiéra vysvětlení. Právě oni jsou v této záležitosti nejvíce atakováni smskami, e-maily a telefonáty občanů, mezi nimiž bez ochranek žijí. Jak jsem se dozvěděl z předvčerejšího e-mailu EPS (Ekologický právní servis) – „PS: Zjistili jsme problémy při odesílání e-mailů na veřejnou adresu premiéra Nečase. Omlouváme se, pokud zrovna Váš mail nedorazil, kam měl. Příště si dáme pozor a nebudeme věřit všemu, co si politici napíší na svoje stránky ;).“ – konec citace. Na webu Napište jim má Petr Nečas od občanů nejvíce dopisů ze všech politiků, ale z více než 400 si k reakci ve stylu „Děkuji za Váš podnět“ vybral několik ze začátku, později několikrát odpověděla stručně asistentka, že „Váš dopis bude sloužit k informovanosti pana premiéra o názorech občanů ČR“ (to pan Gazdík je v odpovědích jinačí borec). Má pro nás cenu se snažit o komunikaci s tímto premiérem? On o ni nestojí a vytíženost by nebyl argument. Trocha času by za námahu stála, dala by se i náležitě zkomunikovat – „pan premiér naslouchá občanům“. V rozhovoru pro MF Dnes premiér sděluje: „Manažersky nezvládal škrty v resortu (pozn.: Pospíšil), ztratil mou důvěru. Jestli tomu veřejnost tleská nebo netleská, je druhořadé.“ Pojem „druhořadé“ má za všech okolností urážející význam. Podle jejich ovoce (činů) poznáte je, praví novozákonní moudrost a slova jsou také činy, u politika zvláště.

Ano, už před volbami P. Nečas zdůrazňoval, že budoucí vláda musí být vládou rozpočtové odpovědnosti. Vládu práva a boje proti korupci mu do programového prohlášení vnutili koaliční partneři. Nečekejme tedy, že mu o takovou půjde. Vláda rozpočtové odpovědnosti bez práva a boje proti korupci se stane jen výběrem peněz od těch, na něž od stolu není vidět (to není nic ve prospěch M. Kalouska, který si své vstupy mezi „lid“ i s fackami mediálně náležitě vychutnává, ale aspoň se nebojí, tedy pokud si s panem Zavadilem u pivenka po stávce v dubnu tu opatrnou facku nedohodl). Na ně lze vždycky zavolat těžkooděnce a označit je extremisty. S kmotry, kteří jsou vždy o x kroků napřed, je to jiná věc. A pěknému rozpočtu zatleská nejen Evropa, ale i ty podivné a do pekel vedoucí finanční trhy.

Reklama

No, původně jsem chtěl „svému“ premiérovi rozumět bez úvozovek, ale prostě to nešlo. Když to tak po sobě čtu, nějak se mi nedaří najít potřebnou „přidanou hodnotu“ textu. Ani původně zamýšlený humor a nadsázka nikde. Omlouvám se za ztrátu vašeho času :).

 

PS: Ale přecejen snad trochu přidané hodnoty – teprve nyní mnou objevený pohled z jiné strany na důvody odvolání ministra: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Idioti-Neverte-ze-Pospisil-konci-kvuli-Bradacove-To-rekl-disident-John-Bok-237566. V tom aby se prase vyznalo, lepší bude vyrazit ven do léta :). Nebo i tam je to v… ? :))