Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Řecko – kolébka i hrob evropské civilizace?

Samozřejmě ani jedno, ale nějak se mi ten titulek zalíbil, tak jsem si dovolil. Tedy kolébkou proto ne, že samo kdysi povstalo inspirováno předchozími kulturami a také proto ne, že spíš je za tu kolébku považován pozdější Řím (zase ovlivněný Řeckem), no a hrobem také ne, i když by se to mohlo nyní tak zdát. Nějak mě aktuální problémy této země míjely, ale když předevčírem při tamních demonstracích umírali lidé, podíval jsem se do novin.

 

 

Zaslechl jsem jen cosi o korupci a obřím státním dluhu. Dnes odpoledne nad pivem na Andělu koukám do bulváru a dočítám se, že v Řecku mají státní zaměstnanci 2.5 krát vyšší platy než v soukromé sféře. Zamrkám. No kdo by dělal? Když už se člověk probije do státní služby, má své jisté navěky. Učitelů mají na žáka čtyřikrát víc než ve Finsku. Neměl by ten údaj být naopak – žáků na učitele? Ovšem na jednom ostrově prý ve škole je 40 učitelů na 10 žáků. Zamrkám podruhé, poměřeno tedy správně! Někteří učitelé vůbec neučí, s pěkným státním platem například taxikaří. Atd., atd.

Reklama

Ke druhému pivu si donesu včerejší MF Dnes. Bývalý ministr řecké vlády ve svém článku konstatuje, že Řekové jsou v šoku, nikdo jim nevysvětlil, proč by se najednou měli omezovat. Demonstrující jsou prý většinou (logicky) státní zaměstnanci. Státní a veřejné instituce ve většině prý nevedly účetnictví, nelze dohledat, kam veřejné peníze i evropské dotace putovaly a data pro EU si vláda „cucá z prstu“ (moje formulace, ne exministrova).

Nevím už, zda v bulváru či v novinách bylo také uvedeno, že jeden scénář počítá s tím, že by i Češi svými korunkami přispěli Řekům na sanování dluhu. Mrkám, až mi oči slzí, ale jestli mi spíš není do pláče? Tak to ne, Češi už dávno přispívají řecké ekonomice tím nejsprávnějším způsobem, miliony z vlastních kapes za dovolené v této zemi! EU má v průběhu tří let Řecku vyplatit peněz jak šlupek a třeba eurové Slovensko si na svůj podíl na pomoci prý bude muset půjčit! Absurdistán v provedení EU.

Než odejdu z restaurace, vzpomenu si na titulek v novinách, který jsem před týdnem či dvěma zahlédnul v tisku někomu přes rameno. Podle něj by se státní rozpočty členských zemí EU měly zpracovávat v Bruselu! Jako milovníka konspiračních teorií mě pak při čekání na tramvaj napadne, jestli Někdo z toho důvodu nenechal řecký prů…r dojít do těchto konců. EU je opravdu takový podivný útvar na půli cesty a rozpočtová krize jednoho (ale spíše více států) by byla impulsem k větší a rychlejší integraci.

Nedávno mě napadl příměr k EU – Imperium ne zcela zaslouženého blahobytu. Kdyby každý její člen se choval jako správný hospodář v duchu „spotřebuji jen to, co vytvořím“, byla by EU vzorem celému světu a nebylo by nad ni. Takhle se mi zdá, že je a bude stále více nemocným uskupením, kde stát za státem bude spoléhat na její pomoc ve chvíli, kdy projí i své dluhy. Ale snad bude řecká krize včasným varováním pro ostatní, že tudy cesta nevede. Doufám v takovou zpětnou vazbu, proto ne hrob.

Zmínil jsem Finsko a Řecko. Čemu se chce podobat Česká republika? Snad něco napoví výsledky voleb. Jsem pro mírovou revoluci jejich prostřednictvím. Volme jinak, než dosud. Určitě ne ty, kteří chtějí rozdávat, ale ani ty, kteří si z naší země udělali (již udojenou) dojnou krávu. Možnosti tu jsou.