Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Kanaďan dalajláma 2

Tak dalajláma se přes veškeré mé pochybnosti stal Kanaďanem.

 

Když jsem před časem na „starém“ blogu zveřejnil příspěvek „Kanaďan dalajláma“ (viz http://stary.blog.respekt.cz/c/83/Kanadan-dalajlama.html#t2), vážně jsem nevěřil, že se jím stane. Článek jsem poslal i na velvyslanectví té rozlohou obrovské, počtem obyvatel „zanedbatelné“ země (nejen tam). Nedávno mi přišla odpověď, v níž mi oznamují, že dalajláma obdržel čestné občanství 9. září při své návštěvě Kanady. Jásal jsem a jásám dosud. Už v červnu kanadský parlament návrh udělení čestného občanství dalajlámovi jednomyslně schválil a nyní tedy dokonáno jest. A Čína se svými výhrůžkami odvetných ekonomických opatření jak se říká „utřela nos“.

Znovu se musím hlásit ke svému návrhu, aby i další země euroantlantického civilizačního okruhu učinily totéž. Ne jako výsměch Číně, ale jako přirozenou podporu „malého národa válcovaného velkým“, o čemž my Češi (a Slováci) víme své a bylo by skvělé, kdybychom Kanadu následovali.

Reklama

Nemám obavu o naši ekonomickou spolupráci s čínskými firmami. Ze svého působení v jednom magazínu a z jednání se zástupci našich firem vyrábějících outdoorové vybavení vím své. Většina jejich produkce podle zadaných návrhů a z dodaných materiálů přichází právě z Číny. Je a bude to výhodné pro obě strany.

Při práci v jednom (samozřejmě) nejmenovaném logistickém centru jsem registroval po dva měsíce denně odtamtud docházející kontejnery s batohy, stany, spacími pytli a oblečením. Byli byste překvapeni, jak významný tuzemský výrobce outdooru je prezentuje jako české výrobky. Jen doufám, že v igelitových obalech občas nalezené černé vlasy nepocházely z hlav čínských vězňů. To by ekonomická výhodnost takové spolupráce byla evidentní. Měli Češi možnost (a zájem) nahlédnout do výrobních prostor čínských partnerů?

Zástupce naší (samozřejmě opět) nejmenované firmy mi vyprávěl o jednáních s Číňany. Jsou prý nad Evropany a Američany povzneseni s ohledem na svoji tisíciletou historii, ale veškerá podnikatelská zadání plní prý na výbornou. Vyslechl jsem i případ nepovolené výroby amerických sportovních střelných zbraní, kdy majitel značek v zájmu dalších obchodů ani nepomyslel na soudní řešení. Dobrý příklad pro budoucnost – Čína s námi udělá to, co si necháme líbit.

Ano, hezky a odvážně se to píše, když máme svobodu a země středu je daleko. Ještě musím nějak zjistit, jaké ty sankce vůči Kanadě (a zda vůbec) Čína zavede. Na mail s výše uvedeným článkem mi čínské velvyslanectví neodpovědělo, takže tam do jámy lvové budu asi muset zajít osobně J.

No a pak nashledanou (?) opět za týden.

 

 

Dodatek 17.10.2006:

 

Prisla mi tato potesujici zprava:

 

Dobrý den pane Starý,

Čína žádná ekonomická opatření vůči Kanadě nenaplňuje. Kanadská delegace se například úspěšně setkala s čínskou od 7. do 11. září a řešily právě obchodní spolupráci.
Novinky najdete například na www.gc.ca nebo www.cbc.ca.

Pěkný víkend,

Pavla Bartůňková
Public Diplomacy Assistant/Adjointe,diplomatie publique
Canadian Embassy/Ambassade du Canada
Muchova 6, 160 00 Prague 6
Czech Republic/République tchèque
Tel: +420 272 101 827/Fax: +420 272 101 894
www.canada.cz