Reklama
 
Blog | Radomír Starý

Čtyřiadvacet hodin ve třech zastaveních

Z recepčního pultu klienta jsem si v úterý vzal výtisk bezplatných 24 hodin (toto není bezplatná… pardon, placená reklama). Že pohled do současného denního tisku člověka rozzuří, přinejmenším naštve? Naopak, mě hned třikrát potěšil, a to šlo jen o titulní stránku.

 

Už jen oduševnělá tvář nejznámějšího (díky hlouposti pražské politické scény) českého architekta současnosti mně pozvedla náladu. Jako brněnskému rodáku mi udělal radost i titulek „Kaplický byl na námluvách v Brně“. Ten, který není v Praze prorokem, by se měl, mohl, chtěl stát externím poradcem města v záležitostech architektury. Pod jeho rukou, říkám si, by se nově zamýšlené centrum za hlavním nádražím (a na jeho místě) mohlo stát Mekkou moderního evropského urbanismu a architektury. I na nějakou tu významnou stavbu pro něj by se našel prostor, jásám pak při dalším čtení.

Pan Kaplický si podle svých slov nepřipadal politikem jako v Praze, ale konečně zase jako architekt.

Reklama

Pane architekte, radím Vám. Neztrácejte s Prahou svůj čas, který je i s ohledem na Váš věk vzácný a můžete jej využít pro jiná velká česká města. Mnohé zkorumpování chtivé pražské radní budete zajímat pouze v případě, že z Vaší knihovny budou něco mít. Se založením společnosti Pražské olympijské určené k propagaci stupidního nápadu uspořádat v téhle předlužené zemi monstrózní akci problém neměli. Inu, stamiliony určené na činnost této společnosti doputují cestami necestami ledaskam. Externí poradenské služby všeho druhu, to je hit! A nezapomeňte, že ve své povýšenosti mohou radní žárlit na každého, kdo na rozdíl od nich něco umí (a po kom by mohlo – nedejbůh –  něco v Praze zůstat i pro další pokolení).

Ale Vám zřejmě po volbě prezidenta správně došlo, že se staronovým hradním pánem si s knihovnou ve městech pražských neškrtnete. Vždyť obliny a zákruty Vaší organické architektury nejsou po chuti ani „trojosému“ (viz http://stary.blog.respekt.cz/c/3017/Vaclav-VI-Pokorny-a-konzistentne-relevantni-Milan-K.html#t2) premiérovi. Ovšem pan primátor v tiché opozici vůči rivalovi by se mohl pokusit … naděje snad není mrtvá.

Nemyslím, že by ke spolupráci s vizionářským tvůrcem Brno přiměla jen osvícenost tamní radnice. Ono vypálit, respektive vypustit rybník Praze, když mu sama snaživě zdvihá stavidla, Brno vždycky uvítalo.

Pane Kaplický, v Brně, městě kvalitní (zvláště moderní) architektuře zaslíbené, jste doma. Gratuluji a těším se.

 

Jak se tak dívám dále, srdce nad českou krásou zaplesá. „Kurková skončila na pátém místě“. Odborníci ze světa módy hodnotili nejlepší modelky. Přesněji řečeno editoři prestižních médií, na jejichž titulech se modelky pravidelně objevují, hodnotili krásky podle sexappealu. Nalistuji stranu 8, kde zajásám měrou vrchovatou. Vítězkou je Heidi Klum, manželka (jedinečného – pozn. aut.) zpěváka Seala. Mám radost, že mezi prvními nefiguruje jak od řetězu utržená a namyšlená Naomi C., ani feťačka Kate M, ale slušná, milá, příjemná mamka Heidi. Tato germánská krasavice svým partnerství s černošským de Peirac jistě vytáčí k nepříčetnosti své ve třicátých a čtyřicátých letech zaseknuté spoluobčany, trpících tímto „przněním čisté rasy“. Ať už jde o tzv. řádné občany se skrytou nostalgií po oněch „velkých“ časech, nebo vyholené lebky s vyholeným obsahem.

 

S těmi lebkami souvisí třetí zpráva, i když v ní nejde vyloženě o nácky, ale podobná (neboží) hovada. „Dvě stě rváčů, jediný obviněný“ aneb „Fotbaloví chuligáni začali jarní část ligy „stylově“, servali se nedaleko Olomouce“. Jsem vážně rád, že ti gauneři, pro které je fotbal jen katalyzátorem, jak si vylít frustraci ze svých nanicovatých životů, nebyli nazváni ,fanoušky’, ale tím, čím jsou – chuligány. Stejně tak by se nemělo u podvodníků a tunelářů používat slovo ,podnikatel’ a ve zprávách o zlodějích sdělovat, že si tito ,vydělali’ tolik a tolik.

No a ti vymatlanci, co se ho Holomóce servali? Představuji si, jak v řadě stojí „muž“ proti „muži“ sto a sto bijců proti sobě … nebo v chumlu ti vzadu odvážně tlačí své soukmenovce na nepřítele? Kdyby se navzájem opravdu pobili, žádná škoda, naopak by tento svět byl o dvě stě hovad (úžasné a uvolňující slovo!) lehčí.

 

Pozn.: Těch témat, co mi za bezmála dva měsíce absentování prsty propadlo, ba atrofovalo! Ale protože se psaním (trochu) živím, na psaní zadarmo ne vždy zbývá síla. Ale brzy článek na téma „kulturně-duchovní linie mezi Hradem a novou knihovnou na vlastní nohy“.

… snad tento textík není oním informačním smogem, o kterém píše Roman Vido v předchozím článku  :-).