Reklama
 
Blog | Radomír Starý

AVE CZ bude „vyučovat“ na pardubických středních školách?(doplněno)

Toto je otevřený dopis náměstkovi ministra životního prostředí panu Ing. Karlu Bláhovi, CSc., samozřejmě ve věci záměru "Modernizace spalovny nebezpečného odpadu, provoz Pardubice". Dozvěděl jsem se, že společnost AVE CZ plánuje na začátku února setkání se studenty pardubických středních škol, konkrétně vím o jednom. Proč, když se má o spalovně teprve rozhodnout? Ví AVE víc? Odpověď z MŽP, kam jsem mailem dopis poslal před chvílí, doplním. DNES V 15:48 HOD. DORAZILA ODPOVĚĎ PANA NÁMĚSTKA BLÁHY, UVÁDÍM JI V ZÁVĚRU TEXTU. A pozor - další veřejné projednávání záměru je dne 28. 1. 2010 v sídle Senátu v 10 hodin!!!

 

predmet:

Reklama

otevreny dopis: AVE CZ organizuje prednasky pro studenty pardubickych strednich skol (spalovna Rybitvi) – je rozhodnuto?

 

 

Vazeny pane namestku,

tento dopis posilam jak Vam, tak i v kopii pani Ing. Jaroslave Honove a pani Ing. Jarmile Krebsove v ocekavani odpovedi na moji otazku.
S pani Ing. Honovou jste oba byli ucastni verejneho projednavani zameru „Modernizace spalovny nebezpecneho odpadu, provoz Pardubice“ v CEZ Arene v Pardubicich, proto se obracim primo na Vas.
Podle mych informaci spolecnost AVE CZ planuje na pardubickych strednich skolach jakesi prednasky pro studenty, konkretne vim o jistem terminu 3. 2., kdy na stredni prumyslove skole chemicke maji probehnout dve asi trictvrtehodinova setkani. Informaci mi poskytl rodic jednoho ze studentu.
Pane namestku, podle Vaseho vyjadreni (http://www.mzp.cz/cz/articles_100113_spalovna) se ma o spalovne na strane MZP rozhodnout do konce ledna. Pokud se nemylim, jeste rozhodnuto neni a AVE CZ organizuje osvetove prednasky jakoby uz vedela, ze se ji to vyplati. Vi tato spolecnost z kuloaru MZP neco, co verejnost nikoliv?
Nemam pochybnosti o zakulisnich jednanich, ktera jsou v pripade velkeho byznysu bohuzel normalni, cimz netvrdim, ze prave vy o nich vite.
Pokud je vsak v podstate rozhodnuto a spalovna dostane od MZP „zelenou“, pak proste musim konstatovat, ze obyvatele Pardubic a okoli byli z dlouhodobeho hlediska obetovani. Domnival jsem se, ze na verejnem projednavani padl dostatek silnych (nejen silovych) argumentu proti spalovne (uz jen fakt, ze z PCB pri spalovani za teploty, pri jake ma zarizeni pracovat, vznikaji jeste nebezpecnejsi latky nez jsou PCB, by snad postacil alespon k prepracovani projektu).
Muj synovec s manzelkou a dvouapulletou dcerkou bydli na sidlisti Dukla a cekaji novy prirustek do rodiny, v Pardubicich ziji i dalsi moji pribuzni vcetne mne. Opravdu jsem zvedavy na konecne rozhodnuti, stejne jako desetitisice obyvatel regionu.
Pane namestku, jste ridicim pracovnikem Ministerstva zivotniho prostredi, uradu, ktery ma chranit zivotni prostredi pro zivot obcanu a pro zivot jako takovy. Apeluji na Vas, na Vase svedomi, abyste z titulu sve funkce a osobnosti, ktera na nas ucastniky verejneho projednavani zapusobila pozitivnim dojmem, zalezitost spalovny ovlivnil jedinym spravnym smerem. Vy nejlepe vite, jakym. Dekuji take za odpoved na moji vyse uvedenou otazku.
Jeste dodavam k Vasemu vyjadreni (viz odkaz na clanek vyse), ze hysterie at uz na strane mistnich politiku ci obcanu je pochopitelna a logicka. Hystericky se chova ten, komu jde o zdravi, pripadne o zivot a take ten, kdo se citi bezmocny.
Vse dobre vam preje
Radomir Stary
nezavisly novinar

PS: Tento dopis je otevreny a zverejnim jej na svem blogu stary.blog.respekt.cz spolu s dodatecne prilozenou odpovedi z MZP.
Zde je odpověď pana náměstka Bláhy obdržená dnes pouhých pět hodin po zaslání dotazu a jeho „zavěšení“ na blog. Uvádím ji samozřejmě v plném znění a beze změn. Pouze si dovolím dodat, že občané Pardubicka ke svému mimořádnému znepokojení a aktivitám nepotřebovali vliv místních a regionálních politiků, nicméně jej v zájmu synergie vítají.

Vážený pane,

děkuji Vám za dopis i za informaci, která je pro mne nová. O záměru společnosti AVE CZ pořádat přednášky pro studenty se dovídám poprvé od Vás.
Je mi potěšením Vás ujistit, že ministerstvo dodrží slíbený termín a vydá stanovisko k záměru „Modernizace spalovny nebezpečného odpadu, provozovna Pardubice“ do konce ledna 2010. Ubezpečuji Vás, že v „kuloárech ministerstva“ nekolují žádné informace jiného druhu a žádná zákulisní jednání vedena nejsou a nebudou. O věci je podrobně informován ministr, který mě činí osobně zodpovědným za dokončení procesu ve smyslu zákona č. 100/2001. Sb. Ministr mě dále pověřil, abych se v jeho zastoupení zúčastnil veřejného projednávání v Senátu, které je svoláno na 28. 1. 2010 v 10.00.
Velmi si vážím Vašeho hodnocení svého vystoupení na veřejném projednávání. Snad mi tedy dovolíte oponovat Vašemu tvrzení, že hysterie je pochopitelná a logická.  Naopak se domnívám, že přemíra emocí ze strany některých regionálních politiků vyvolává hysterické reakce občanů, což věcnému řešení problému neprospívá.
Závěrem ještě jednou děkuji za Váš zájem a bude mi potěšením navštívit Váš blog.

S pozdravem

Karel Bláha