Reklama
 
Blog | Radomír Starý

ANO, ale co vlastně znamená LÍP?

Třetí a závěrečná část „triptychu“ o A. Babišovi, muži bez svatozáře, je tu. Proč vlastně odešla Sabina Slonková z MF Dnes? A prošla teplárna Synthesie ekologizací? A kde je pro mě Babišovo? A kde se nachází Agrofert Park a kde stojí BabisHall? A co na to Jan Tleskač…?

 

Jako starý rychlošípák jsem si tu slavnou otázku na konci perexu zkrátka nemohl odpustit.

Ale k dotazu v něm prvnímu. V závěrečné části nezveřejněného (a tedy bohužel neproplaceného :-E) článku z loňského prosince zmiňuji slavný příchod velké Sabiny do vedení MF Dnes na počátku letošního ledna. Proč odtamtud po půlroce odešla? Na nedávno konané panelové diskuzi o svobodě novinářů k tomu sdělila toto:

Reklama

„Když jsem dostala nabídku vést MF Dnes, šla jsem do toho s upřímnou vírou, že se mi podaří dokázat, že i když noviny vlastní osoba propojená s businessem, vytvoříme kvalitní noviny. Důvod mého odchodu je tedy fakt, že jsem nenaplnila to, s čím jsem do vedení přišla. Chci říci, že nelze pracovat v novinách, které vlastní politik. I když říká, že chce dělat nezávislé noviny, je to nezávislost odsud posud. To není svobodná novinařina. Bylo by fér říci, k čemu doopravdy noviny slouží.“

Není co dodat. Dalo se přece čekat, že příslib A. Babiše, že se novinářům nebude plést do práce, bude mít své hranice. Já vlastnit takový deník, budu do nich „kecat“ denně. 🙂

V textu je zmíněna plánovaná ekologizace teplárny chemičky Synthesia v areálu (nyní) SemtinZone. Ta probíhá, už je zřejmě nainstalovaný nový fluidní kotel a nový plynový kotel i odsíření spalin. A to je to „Tady je Babišovo“ (mimo mnohé jiné) o rozloze 7,5 km², kterým projíždím na kole z Pardubic do Lázní Bohdaneč na zahradu (viz druhé foto).

Tak, a než se podíváme do Agrofert Parku na Velkou pardubickou a popátráme po BabisHall, zde je závěr článku.

 

 

Já nic, já mediální magnát

 

Velikost jeho značky spočívá mimo jiné ve schopnosti nalézt a získat ty pravé klíčové spolupracovníky. Týká se to jak samotného Agrofertu, tak hnutí ANO a nově i vstupu do světa médií. Možná chce A. Babiš zřídit silnou mediální skupinu i proto, že si novinářských ataků užil dosyta a v plánu má v podobě sedmé velmoci vytvořit silnou zbraň v podstatě proti komukoliv. Pokud ale na místo šéfredaktorky nejčtenějšího nebulvárního deníku MF Dnes získal renomovanou novinářku Sabinu Slonkovou, určitě není pochyb, že jí dal volnou ruku k investigativní novinařině. Nejsilnější mediální společnost MAFRA, kterou A. Babiš převzal v říjnu tohoto roku, prošla malým personálním zemětřesením. Odešli někteří řídící pracovníci jako Dalibor Balšínek či Robert Čásenský a redaktoři, ovšem nová jména jsou garancí profesionality (např. staronový zástupce šéfredaktora Jiří Kubík jako ředitel redakce MF Dnes je znám jako dávný kolega S. Slonkové, s níž tvořil novinářský tandem). A pro nezávislost médií Mafry mluví i fakt, že na jejím etickém kodexu se na žádost A. Babiše podílel Karel Hvížďala.

Do skupiny MAFRA bude včleněn v současnosti nejčtenější týdeník distribuovaný zdarma 5plus2 v mutacích pro všechny bývalé okresy se čteností až 1,8 milionu čtenářů, který je originálním produktem Agrofertu.

Smlouva o smlouvě budoucí o zakoupení firmy Londa, provozující nejposlouchanější rádio Impuls s milionem posluchačů a rádio RockZone, bude dalším krokem k mediální superskupině, která bude atraktivní pro partnery, protože jak sám A. Babiš řekl, Mafru koupil proto, aby vydělával. Podobně je Agrofert výdělečným systémem od zemědělské prvovýroby až po spotřebu potravin.

 

Společenský odpovědně

 

Koncern rozměru Agrofertu je přímo povinen jednat v duchu společenské odpovědnosti firem. Tím spíše, že jednotlivé její firmy patří ve většině mezi strategické zaměstnavatele ve svých regionech.

Například v Pardubickém kraji je třetím největším znečisťovatelem vzduchu teplárna v chemičce Synthesia. V roce 2014 začne první fáze její ekologizace s náklady kolem jedné miliardy korun. Když společenská odpovědnost, pak i ve prospěch společenského dění. V lednu roku 2013 se slavné dostihové závodiště v Pardubicích přejmenovalo na Synthesia Park v rámci smlouvy s Dostihovým spolkem, a.s., s nastavením do roku 2017. Podnik vedle několika set tisíc korun zaplacených za vstup do názvu závodiště či logo na vstupenkách podpořil několik akcí, a protože se spolupráce prohloubila, od října je rozšířena na celý koncern Agrofert a Park nese nově jeho název.

Na webu koncernu nelze přehlédnout odkaz na Nadaci Agrofert, která byla založena krátce po vzniku hnutí ANO proto, aby v sobě účelně soustředila dobročinné aktivity podniků holdingu. Hlavními přispěvateli jsou tedy ony a v roce 2012 byli nadací podpořeni potřební jednotlivci i organizace více než deseti miliony korun.

Na webu se také dozvíme, že koncern je celosvětově první soukromou společností, která získala certifikát o protikorupční resistenci. Prostřednictvím webu také mohou zaměstnanci či obchodní a neobchodní partneři nahlásit vedení neetické jednání v rámci koncernu.

 

„Zdravím vás všechny. Dva roky tady chodíme, makáme a vytvořili jsme skvělé hnutí, které má šanci uspět. Prosím vás, choďtě ven do ulic, každého, koho potkáte, snažte se ho přesvědčiť, teďka je ta chvíla, kdy to můžeme skutečně změnit“, říká s úsměvem československy na předvolebním videu pro sympatizanty hnutí ANO Andrej Babiš. Ta chvíle je tu. Věřme.

 

 

Tak jsme ve finále. K Synthesia Parku dodám, že tehdy v lednu 2013 prý primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (v červnu 2005 rozhodla nad mou postelí v nemocnici o mém propuštění tak razantně, až jsem zalezl pod deku :-)) pronesla tato slova: „Je pro mě srdeční záležitost, že se Synthesia jako tradiční pardubická firma vrací do dění ve městě.“ K pozdějšímu přerodu v Agrofert Park jsem žádné její vyjádření už neobjevil.

Pane Babiši, když máte chuť na to špičkové (nejen?) u nás a pardubické závodiště k tomu nejlepšímu ve svém oboru jasně patří, a na pražské kandidátce máte vdovu po panu Kaplickém Elišku, co takhle AgrofertHall či rovnou BabisHall v podobě blobu v Praze nebo rejnoka v Českých Budějovicích (nebo třeba přímo v Pardubicích???!!!) Přihodím pár korun do kasičky na jejich výstavbu a stanu se voličem ANO na věčné časy a nikdy jinak.

A to je i odpověď na otázku v titulku – s takovou architekturou alespoň pro mě líp bude určitě.

 

Foto: Tady je Babišovo…

… a tady za jeho je moje… a to taky znamená líp, ne? 🙂